de Graafland wintertip pagina.

Bent u er klaar voor???

De winter komt er echt aan hoor dus zorg er voor dat u op tijd  uw kachel en Isolatie in huis heeft.

 

Het wordt weer kouder "het gaat regenen, stormen, sneeuwen en vriezen" dus wordt het tijd om de kas winter klaar te maken. Belangrijk is dat de planten op tijd binnen staan en dat u "voordat dit gaat gebeuren" de kas heeft voorbereid.

 

Het is verstandig om de kas na het zomer seizoen schoon te maken (algen verwijderen etc.)

u kunt dan gelijk de kas inspecteren op eventueel glasbreuk kieren en naden.

 

 

De kas wordt niet verwarmd.

 

Als de kas niet verwarmd wordt bent u snel klaar.

De regenton kan het beste leeg de winter door, dus eventueel de kraan open of leeg gooien. Als u een luchtraam automaat in de kas heeft moet deze s' winters uit de kas gehaald en vorstvrij opgeslagen worden, verder deur en ramen op een kier en schaatsen maar, als de kas droog is of het gaat stormen kunnen de ramen en deur gesloten worden.

 

De kas wordt wel verwarmd.

 

Als u uw planten wel laat overwinteren, zijn er een paar dingen die niet vergeten mogen worden. Het is aan te raden om een goede Min/Max thermometer in de kas te hangen zodat u de temperatuur overdag en s' nachts mooi in de gaten kunt houden.

 

Isoleren.

 

U kunt uw kas isoleren, om de kou buiten te houden en zo de stookkosten te beperken.

Het isoleren van de kas kunt u op verschillen de manieren doen.

1. U kunt bv. de kas aan de buiten of binnenkant in pakken met noppenfolie.

2. U kunt piepschuimplaten aan de binnenkant van het staande werk en op vloer plaatsen 

    zodat de vorst niet bij de planten kan komen.

 

3. U kunt de inhoud van de kas verkleinen met bv. energiedoek of noppenfolie zodat de

    kachel de kas sneller op temperatuur heeft. 

 

Verwarming

Kijk uw kachel goed na of laat hem controleren.

U moet de kas verwarmen om uw platen te laten overwinteren.

We kennen bij de kassen drie manieren van verwarming nl. elektriciteit, gas en oliekachels. De gemiddelde ideale temperatuur is +/- 8 graden boven de 0. U moet zorgen voor een kachel met voldoende vermogen om bij -20 graden de kas vorstvrij te houden en een goede thermostaat is natuurlijk ook belangrijk.

Elektrische kachels.

U kunt het beste kiezen voor een spat waterdichte ventilator kachel welke door middel van een thermostaat op temperatuur in te stellen is. Doordat een ventilator kachel ventileert houd deze de lucht in de kas in beweging waardoor de warmte die van zelf omhoog gaat terug gedwongen wordt naar beneden. De gemiddelde ventilator kachel gebruikt +/- 2000 tot 3000 watt. per uur als hij verwarmd "één vrije groep van 16Amp/uur is dan ook eigenlijk een vereiste".

Externe thermostaat.

Heeft u een elektrische kachel dan kunt u in de meeste gevallen en externe thermostaat aansluiten deze moet dan wel 2000/3000 watt. kunnen schakelen.

 kijk in ieder geval uw gebruiksaanwijzing goed na! 

Onderhoud elektrische kachel.

Heeft u al een elektrische kachel controleer dan ruim van te voren of deze nog juist werkt, dat het verwarming element schoon is en dat er voldoende warmte uit komt. 

Bij een ventilator kachel, moet de ventilator vlot opstarten. 

Het is niet onverstandig om de kachel ééns per jaar aan de binnenkant even schoon te maken en de ventilator en motor lagertjes een druppel olie te geven.

Gaskachels

Als u een gaskachel in de kas wilt gebruiken kunt u het beste kiezen voor een gevelkachel welke de schone en verbrande zuurstof van en naar buiten afvoert.

Wanneer u kiest voor een losse gaskachel moet u er rekening mee houden dat de kachel zeer veel zuurstof gebuikt en dat er bij de verbranding veel vocht vrij komt. U moet dus zorgen voor voldoende zuurstof bv. door een raam of deur op een kleine kier te zetten en u moet voldoende ventileren om het vocht af te voeren. Bij losse gaskachels kunt u kiezen tussen propaan of butaan kachels. (butaangas kan bevriezen, dus propaangas heeft de voorkeur).

Als u met gasflessen gaat verwarmen moet u eigenlijk twee gasflessen met één automatische wisselaar hebben zodat als er één fles leeg is hij vanzelf overschakelt naar de volle fles.

 Oliekachels

Als u een oliekachel in de kas wilt gebruiken kunt u het beste kiezen voor een gevelkachel welke de schone en verbrande zuurstof van en naar buiten aan en afvoert.

Wanneer u kiest voor een losse oliekachel moet u er rekening mee houden dat de kachel veel zuurstof gebruikt en dat er bij de verbranding veel vocht vrij komt. U moet dus zorgen voor voldoende zuurstof bv. door een raam of deur op een kleine kier te zetten en u moet voldoende ventileren om het vocht af te voeren. De oliekachels moeten minimaal 1 x per dag bijgevuld worden zodat u zeker weet dat de kachel 's nachts niet uit gaat.

U mag niet vergeten dat ook de gas en oliekachels onderhoud nodig hebben. 

 

Bron: www.graafland.nl